Bahan untuk Puding:
1 packet serbuk agar-agar
900 ml air
1 tin susu cair
1 1/2 cawan gula kastor
1 cawan tepung kastard yang dibancuh dgn 1 cawan air
1 sudu kecil
perasa vanilla
Cara Masak:
Masak agar2 dan gula bersama air hingga didih dan gula
larut.
Tuangkan susu cair
Masukkan satu sudu esen vanila
Bancuhkan tepung kastard dengan air
Kemudian tapis dan tuangkan kedalam adunan puding tadi
untuk elakkan tepung berbentil.
Kacau adunan sehingga hampir pekat.
Setelah masak, tuangkan ke dalam acuan untuk disejukkan
Bahan untuk Kuah
Kastard
1 tin susu cair
2 gelas air
5 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
Cara Masak:
Masak susu cair, air dan gula sehingga mendidih
diatas api yang sederhana. Kemudian, bancuh tepung kastard dengan sedikit air.
Tuangkan tepung kastard dalam adunan kuah. Masukkan garam secukup rasa dan satu
sudu esen vanilla, masak sehingga mendidih. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti
sejuk untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap. Jika mahu bolehlah tuangkan cocktail buah2an dalam kuah kastard.
Selamat mencuba :-)
p/s: sorry, i've no pic 2dsply hre..
No comments:
Post a Comment