LinK

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TINGGAKAN LINK KAMU,NANTI CIK AINA JENGUK EA~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

link

~~Followers~~

Friday, October 10, 2014

DAGING DENDENG


Assalamualaikum n haiii smua,

Lama xjejak cni huhu gara2 penyakit malas melanda diri. Saborrr jela.

Anyway rasanya blum terlambat untuk kite wish Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat islam di seluruh dunia. Haa sesuai dengan mood raya haji ni sure kite dok ingat daging je kan. So arini kita nak update sikit menu yang sesuai dihidangkan time raya haji, maklumla kan dging bnyak msa ni. 

Actually this is my 1st time trying this at my kitchen. U know what.. 1st time kita try menu ni masa raya haji kat Sabah dlu tahun 2010 if im not mistaken. Msatu jamuan raya kat umah kawan kepada kawan kite hehe. Mula2 rasa tu i dah jatuh hati n slalu dok cri2 resepi tya kwan2. Then inila percubaannya...

Jom kita tgok skit bahannya

Daging 1/2 kg
Bawang besar 1 biji sederhana besar
Bawang merah 2 biji
Bawang putih 3 biji
Serai 3 batang
Halia 2 inci
Sedikit cili padi (kalau uolls nak pdas la)
Cili kisar 
Asam jawa
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Daun limau purut




Friday, May 2, 2014

BURGER MEAT ROLL

Assalamualaikum and good morning uoollss,

Pagi2 ni nak update entry sikit. Rajin la konon kan, gara2 xdapat tdo smalaman so apa lagi lpas subuh je kite masuk dapur n automatically terfikir nak masak menu ni tah mane dtang ideanya. Ni pun sebab nak ubah selera punya pasal la besa bt sosej roll or kaya roll. Tapi kali ni special for meat lovers coz kita akan guna daging burger. Pendekkan cite jom kite tengok resepinya.




Bahan2 yang diperlukan:

Bawang besar (potong dadu)
Cili boh
Sos cili
Capsicum (potong dadu)
Oregano
Daging burger ayam/daging (optional)
Kepingan keju cheddar or ape2 keju yg korang suka (optional)
Roti sandwich (seelok2nya guna gardenia coz roti akan mengembang bila digoreng)
Telur
Oat/ bread crump

Cara2 menyediakannya:

Tumiskan bawang besar dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Masukkan cili boh, sos cili dan lada benggala. Kemudian masukkan daging burger yang telah dipotong dadu. Masukkan sedikit air untuk elakkan filling terlalu kering. Akhir sekali masukkan oregano flakes dan perasa secukupnya.

Sediakan sedikit air untuk lembapkan roti (tujuannya unt make sure roti tidak terlalu mengembang dan lekat bila digoreng. Setelah roti dilembapkan, isi filling yang siap dimasak tadi ke dalam roti dan gulung. Pastikan filling tidak terlalu penuh agar mudah digulung dan tidak terkluar nant, jgan lupe ltak cheese. Then celupkan dalam telur n gelek di atas oat/ breadcrump. Goreng sehingga kuning keemasan dan sedia untuk dihidangkan.





Alhamdulillah..kyang da Cik Aina brk1st pekena sampai 2 roll huhu.. Siap bleh prep brk1st box unt hosm8 bwak p kja. Ok la uools selamat mencuba. Cook from your heart...

Friday, January 31, 2014

My Mum's Attire Nikah+Sanding

Assalamualaikum n Happy CNY..

Erm bosan2 duk umah time cuti gni tetiba rase nak tup tap tup tap kat lappy typng entry ni tuk uolls.. Ekceli its about MY MUM ATTIRE NIKAH..Hehe, Aritu duk umah kemas2 baju kat almari lama sekali tu terjumpa baju nikah n sandng. Erm about 30 years already my mum n dad got married..huhu teruja bila tgok baju tu stil elok lgi. My mum ckap bju ni abah yang belikan, mestila kna simpan baik2 kan. 

Cik Aina pun ape lgi, mula la mintak mysis jadi model tak berbayar jap unt "peragakan" baju nikah n sanding my mum tu. hehe. Thanx ar lyan karenah achik, nila keja aku kalu xda buat ape2 kat umah..haha.  Tapi xda la plak pic nikah my mum cni coz nak kna scan dulu. So k, kalu ada nant Cik Aina update k. Nak tgok sama ada mak nye atau anknya yang cun pkai bju nikah tu..hik2. Jum layan..

Mysis with myMum attire nikah

Kebaya Labuh kain net, kain tu Cik Aina tukar mintak adik pkai kain Chiffon ptih ksong je.

Cantek putih suci 

Cun plak nengok adik I pkai ni..hehe
Now, baju sanding plak. warna black+gold, kain net, Baju Kebaya Labuh..yang ni memang buat mata I tertawan dengan warna n benang emas tu memng menyerlahkan lagi keanggunan c pemakai..ececeh mcam perunding imej lak aku.

Hitam+Gold= Menawan

I like it

Cantik sgat baju ni

Cun Ieyda..
Ha, nant kita tegok version my mum yang pakai plak ea..yang tu memang cun melecun la. Uools sape2 yang suke geledah almari lama n terjumpa baju nikah ke baju sanding mak uools ke pliz share ea. Cik Aina memg suke menda2 cenggini..hihi. Sekadar berkongsi. 

Wednesday, January 1, 2014