LinK

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TINGGAKAN LINK KAMU,NANTI CIK AINA JENGUK EA~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

link

~~Followers~~

Friday, October 10, 2014

DAGING DENDENG


Assalamualaikum n haiii smua,

Lama xjejak cni huhu gara2 penyakit malas melanda diri. Saborrr jela.

Anyway rasanya blum terlambat untuk kite wish Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat islam di seluruh dunia. Haa sesuai dengan mood raya haji ni sure kite dok ingat daging je kan. So arini kita nak update sikit menu yang sesuai dihidangkan time raya haji, maklumla kan dging bnyak msa ni. 

Actually this is my 1st time trying this at my kitchen. U know what.. 1st time kita try menu ni masa raya haji kat Sabah dlu tahun 2010 if im not mistaken. Msatu jamuan raya kat umah kawan kepada kawan kite hehe. Mula2 rasa tu i dah jatuh hati n slalu dok cri2 resepi tya kwan2. Then inila percubaannya...

Jom kita tgok skit bahannya

Daging 1/2 kg
Bawang besar 1 biji sederhana besar
Bawang merah 2 biji
Bawang putih 3 biji
Serai 3 batang
Halia 2 inci
Sedikit cili padi (kalau uolls nak pdas la)
Cili kisar 
Asam jawa
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Daun limau purut




Friday, May 2, 2014

BURGER MEAT ROLL

Assalamualaikum and good morning uoollss,

Pagi2 ni nak update entry sikit. Rajin la konon kan, gara2 xdapat tdo smalaman so apa lagi lpas subuh je kite masuk dapur n automatically terfikir nak masak menu ni tah mane dtang ideanya. Ni pun sebab nak ubah selera punya pasal la besa bt sosej roll or kaya roll. Tapi kali ni special for meat lovers coz kita akan guna daging burger. Pendekkan cite jom kite tengok resepinya.




Bahan2 yang diperlukan:

Bawang besar (potong dadu)
Cili boh
Sos cili
Capsicum (potong dadu)
Oregano
Daging burger ayam/daging (optional)
Kepingan keju cheddar or ape2 keju yg korang suka (optional)
Roti sandwich (seelok2nya guna gardenia coz roti akan mengembang bila digoreng)
Telur
Oat/ bread crump

Cara2 menyediakannya:

Tumiskan bawang besar dengan sedikit minyak sehingga naik bau. Masukkan cili boh, sos cili dan lada benggala. Kemudian masukkan daging burger yang telah dipotong dadu. Masukkan sedikit air untuk elakkan filling terlalu kering. Akhir sekali masukkan oregano flakes dan perasa secukupnya.

Sediakan sedikit air untuk lembapkan roti (tujuannya unt make sure roti tidak terlalu mengembang dan lekat bila digoreng. Setelah roti dilembapkan, isi filling yang siap dimasak tadi ke dalam roti dan gulung. Pastikan filling tidak terlalu penuh agar mudah digulung dan tidak terkluar nant, jgan lupe ltak cheese. Then celupkan dalam telur n gelek di atas oat/ breadcrump. Goreng sehingga kuning keemasan dan sedia untuk dihidangkan.





Alhamdulillah..kyang da Cik Aina brk1st pekena sampai 2 roll huhu.. Siap bleh prep brk1st box unt hosm8 bwak p kja. Ok la uools selamat mencuba. Cook from your heart...

Friday, January 31, 2014

My Mum's Attire Nikah+Sanding

Assalamualaikum n Happy CNY..

Erm bosan2 duk umah time cuti gni tetiba rase nak tup tap tup tap kat lappy typng entry ni tuk uolls.. Ekceli its about MY MUM ATTIRE NIKAH..Hehe, Aritu duk umah kemas2 baju kat almari lama sekali tu terjumpa baju nikah n sandng. Erm about 30 years already my mum n dad got married..huhu teruja bila tgok baju tu stil elok lgi. My mum ckap bju ni abah yang belikan, mestila kna simpan baik2 kan. 

Cik Aina pun ape lgi, mula la mintak mysis jadi model tak berbayar jap unt "peragakan" baju nikah n sanding my mum tu. hehe. Thanx ar lyan karenah achik, nila keja aku kalu xda buat ape2 kat umah..haha.  Tapi xda la plak pic nikah my mum cni coz nak kna scan dulu. So k, kalu ada nant Cik Aina update k. Nak tgok sama ada mak nye atau anknya yang cun pkai bju nikah tu..hik2. Jum layan..

Mysis with myMum attire nikah

Kebaya Labuh kain net, kain tu Cik Aina tukar mintak adik pkai kain Chiffon ptih ksong je.

Cantek putih suci 

Cun plak nengok adik I pkai ni..hehe
Now, baju sanding plak. warna black+gold, kain net, Baju Kebaya Labuh..yang ni memang buat mata I tertawan dengan warna n benang emas tu memng menyerlahkan lagi keanggunan c pemakai..ececeh mcam perunding imej lak aku.

Hitam+Gold= Menawan

I like it

Cantik sgat baju ni

Cun Ieyda..
Ha, nant kita tegok version my mum yang pakai plak ea..yang tu memang cun melecun la. Uools sape2 yang suke geledah almari lama n terjumpa baju nikah ke baju sanding mak uools ke pliz share ea. Cik Aina memg suke menda2 cenggini..hihi. Sekadar berkongsi. 

Wednesday, January 1, 2014

Monday, December 30, 2013

I MISS UKSP, QEH, KOTA KINABALU

I have started miss all the memories during my degree hospital posting in UKSP, HQE about 3 years ago (2010)  huhu..so long long time ago n time being so fast coz now 2013 going to 2014 already. Owh ya, for  your information UKSP stand for Unit Kerja Sosial Perubatan and HQE or QEH is Hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu Sabah.

Me at UKSP HQE..
The 1st n foremost things that I miss so much of coz to all da members and staff there. They were very kind, supportive n friendly to me n also my friends. Even I’m just posting here for three months, but so many things that I had learned and everything is still fresh in my mind. It’s not just about how to handle cases, communication with the patients, relatives and colleagues but it’s also about the team of UKSP itself because for me this department is very special teamwork. We have to faced so many kind of patients problem that coming from various type of people with different culture, religion, their lifestyle, their believes and so on. Syukur Alhamdulillah, I’m very lucky for having done my posting here in Sabah because I really want to gain my experience and worked within people which is different with my culture in W’ Malaysia. Here had so many types of nation such as Kadazan/Dusun, Bajau, Sungai, Bisaya, Brunei and others.

Us with Mem Doreen
5S project with them.

I’m so glad for being here and worked with my Boss (Ma’am Doreen Edward). She’s very kind person, warm-hearted, very committed with what she loved to do (helping patient), sporting and so On. Owh ya one more, she’s also a workaholic. For  information, she’s graduated in Social Work from University of Queensland, Australia. She had sharing her experienced with me and all my friends during her study, training and worked there and I’m so glad to hear that and of coz I’m dreaming for having experienced as she had. Wish to further my study n doing PhD abroad..hihi InsyaAllah. The story that I still remembered when Ma’am Doreen have done her training as a social worker in Australia and she supervised by a person who is blind. Yeah her supervisor is blind but from her story, she told us that she’s very proud worked with her supervisor which is a very smart and intelligent, and a very very particular person in what she did. Huhu can’t imagine if was there. Anyway, thanks lot Ma’am Doreen I really admired you.

Members posting HQE- Sylviria, Jauyah n Azza

C darl..miss u gurl

me n my frenz

C Tasha..Geng Bha ini

The memories with all the staff in UKSP, HQE especially Tasha and C Darl (Erinah)..I really miss u girl n I wish we can hang out together again like before. All of u was very “sempoi” n we can chat everything together, going out for having meal together, laughing as loud as we want..haha n also having a makeup n touch up time (gegurl)..hohoho I miss all that things so much.. Also another colleagues Kak Kath, Kak Mariah, Kak TiQ, Kak Syarifah and only boy here C Awang. Miss u all so so much. Wait for me ar guys, I’ll meet u guys in Borneo soon..I’ll let u know when I’m there. Orait dear, I wanna stop my entry here till we meet again. Have a nice day.

Wednesday, December 4, 2013

Penyatuan Dua Hati ~Aliza & Zaiham~

Assalamualaikum guys
As I promise, I will update the entry about myBff Aliza’s wedding. Alhamdulillah last week 22/11/13 at 10pm Aliza dah selamat n sah jadi isteri kepada Zaiham Yaacob. Seperti yang ditunggu-tunggu, my geng which is me, Aliza, Cpah, Zaleha n her beloved husband Jojo dapat berkumpul sama2. I really miss that moment so much, teringat waktu study sama2 di UMS dulu..huhu.



As we planned before, me , C’pah, Zaleha n Jojo melaporkan diri sehari sebelum Leza’s Solemnization which is hari khamis semua dah ada kat Kota Bharu. Malam tu dah sampai sana macam besala tolong bakal pengantin apa yang patut kan, kena pakaikan inaila..lyan bagaikan princess gitu. Tugas kite jadi assistant C’Pah pakaikan inai unt Leza n jga dya xmo bg rosak inai. Maklumla C Leza ni kalau dah tido memang xengat dunia.. alih2 jam 630am jugak baru dapat tdo n jam 8am da bgun nak p knduri. Akad nikah berlangsung pada 22/11/13 (santek date) jam 10am.
Pengantin sempoi..mcam2 la hang ni Alizee
Seronok bile berkumpul wit myBFF

Alhamdulillah..sah menjadi isteri kepada En Zaiham Yaacob

Pn Aliza (uhuk2) & En Zaiham (terus tkar status)
On her reception 

Me, Cpah, Za n Leza's Mom
Cian budak ni ha..tolonnngg..

"Single"...single la sgat..

Selamat Pengantin Baru Aliza & Zaiham
Sama2 la kita doakan kebahagiaan rumahtangga dorang
SSOOOO!!!!..the next person is...AINA aka ME orrr C' PAH??
Hahaha..sabor je..mane2 pun xkisah..ada jodoh ada la tu kan. Mesti update punyer nant.
Orait bye Assalamualaikum.

Thursday, November 28, 2013

Golongan yang didoakan oleh Para Malaikat

Assalamualaikum.. 

Entry kali ni Cik Aina nak share sikit hasil pembacaan dan rujukan daripada buku2 agama dan MyPlanner Islamiah tentang Adab kita sebagai makhluk Allah yang berpegang kepada ajaran agama Islam. Sebagaimana yang telah kita tahu sebagai seorang muslim adalah perkara wajib untuk kita beriman kepada malaikat. Tetapi adakah kita mengamalkan adab2 yang membolehkan para malaikat berdoa untuk kita? 



13 orang yang mendapat keberkatan dan doa daripada malaikat..Golongan tersebut terdiri daripada:
  1. orang yang tidur dalam keadaaan bersuci. Iaitu bersih dari hadas dan di dalam wuduk
  2. orang yang sedang duduk menunggu waktu solat
  3. orang yang berada dalam saf depan solat berjemaah
  4. orang yang menyambung saf pada solat jemaah (tak tinggal kosong)
  5. orang yang mengaminkan bacaan Fatihah yang dibaca oleh imam  
  6. orang yang duduk ditempat solatnya selepas melakukan solat
  7. orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah
  8. orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan
  9. orang yang membelanjakan hartanya (infak) ke jalan Allah
  10. orang yang sedang makan sahur
  11. orang yang sedang menjenguk orang sakit
  12. orang yang berQiamullail di malam Lailatul Qadar pada bulan Ramadhan
  13. orang yang mengaji Al-Quran

Jom kita check up adakah kita termasuk dalam golongan yang dimaksudkan.. Jika tidak masih ada banyak masa dan peluang yang dihamparkan kepada kita. Gunalah masa itu dengan penuh berhemah sementara kita diberi kesempatan untuk mengecapi nikmat daripada Allah swt. Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan umatnya yang didoakan oleh malaikat dan menjadi orang-orang yang bahagia hidup didunia dan akhirat InsyaAllah. Jom sama-sama kita share untuk tingkatkan saham akhirat.
Assalamualaikum..

p/s: We deserved to be a better muslims/muslimah