LinK

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TINGGAKAN LINK KAMU,NANTI CIK AINA JENGUK EA~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

link

~~Followers~~

Thursday, November 28, 2013

Golongan yang didoakan oleh Para Malaikat

Assalamualaikum.. 

Entry kali ni Cik Aina nak share sikit hasil pembacaan dan rujukan daripada buku2 agama dan MyPlanner Islamiah tentang Adab kita sebagai makhluk Allah yang berpegang kepada ajaran agama Islam. Sebagaimana yang telah kita tahu sebagai seorang muslim adalah perkara wajib untuk kita beriman kepada malaikat. Tetapi adakah kita mengamalkan adab2 yang membolehkan para malaikat berdoa untuk kita? 



13 orang yang mendapat keberkatan dan doa daripada malaikat..Golongan tersebut terdiri daripada:
  1. orang yang tidur dalam keadaaan bersuci. Iaitu bersih dari hadas dan di dalam wuduk
  2. orang yang sedang duduk menunggu waktu solat
  3. orang yang berada dalam saf depan solat berjemaah
  4. orang yang menyambung saf pada solat jemaah (tak tinggal kosong)
  5. orang yang mengaminkan bacaan Fatihah yang dibaca oleh imam  
  6. orang yang duduk ditempat solatnya selepas melakukan solat
  7. orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah
  8. orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan
  9. orang yang membelanjakan hartanya (infak) ke jalan Allah
  10. orang yang sedang makan sahur
  11. orang yang sedang menjenguk orang sakit
  12. orang yang berQiamullail di malam Lailatul Qadar pada bulan Ramadhan
  13. orang yang mengaji Al-Quran

Jom kita check up adakah kita termasuk dalam golongan yang dimaksudkan.. Jika tidak masih ada banyak masa dan peluang yang dihamparkan kepada kita. Gunalah masa itu dengan penuh berhemah sementara kita diberi kesempatan untuk mengecapi nikmat daripada Allah swt. Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan umatnya yang didoakan oleh malaikat dan menjadi orang-orang yang bahagia hidup didunia dan akhirat InsyaAllah. Jom sama-sama kita share untuk tingkatkan saham akhirat.
Assalamualaikum..

p/s: We deserved to be a better muslims/muslimah

Monday, November 18, 2013

Oh Nooo!! MyBFF aka MySKUAD akan Dikidnap Tak Lama Lagi

Assalamualaikum..
huhu...pnah tak korang punye BFF dikidnap? Ha? Tak penah? Kita penah tau, kali ni dah masuk kali ketiga BFF kita kena kidnap..Sabar jerk..huhu.. 

Rilex rilex..yup memang BFF kita nak kna kidnap..tapi "kidnap" yang sah la..kna kidnap unt jadi bini orang..hehe. Uools tau kan my geng 4gar-this (Me, Cpah, Leza n Leha) Bff yang memang rapat dr study dkat UMS dulu lagi..Zaleha dah kwen..Ermm myBFF yang bakal dikidnap pada 22/11/13 ni is Aliza Utama dengan pasangannya Zaiham. Huhu sdiy...nant tinggal lah kite berdua ngan mBFF Cpah je lagi yang blum kna kidnap. Ekceli taklah sdih sgat, im very very happy for them hehehe. Sape tak happy tgok frenz nak bina masjid n ofcoz kita nak tgok dorang bhagia kan. 

MyBFF..Leza, Zaleha, Me n Cpah. Mse ni Zaleha yang kna kidnap..
tau sape kidnap dia? tu ha ..tu ha yang kat bwah tu cer tgok bwah..C Jojo my Skuad


Alamakkk..Za pass baton rupenya Leza yang dapat..
adoyaiii pnat aku melangut
Anyway, bersyukur sgat2 bila tgok kwan2 aku happy and sbar nak attend kawen c leza ni. Kad pun da sampai kat umah memang sah2, wjib pergi ar ni, kalu tak maunye mengamuk C Alizeeee..hihi. Makanya tinggallah kita n CpaH terkontang kanting berjuang sebagai bujang lagi..hik2..ngade2 tul.

Kesiannn..tinggalla dua orang ni lagi ha
Walimatul urus..

On her E-Day..Luv u dear
Tahniah geng..May the bond of ur love be strengthend all da time. Keep the faith, love n trust each other. Semoga hubungan yang dibina kekal hingga ke Jannah..Hope jugak nant kita still bleh lepak sma2 lg ar..miss u all my gurl. Tak sabar nak tgu majlis Leza..Nantkan entry bout her wedding plak ye.. bye Assalamualaikum..feeling excited!!!