LinK

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TINGGAKAN LINK KAMU,NANTI CIK AINA JENGUK EA~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

link

~~Followers~~

Monday, December 30, 2013

I MISS UKSP, QEH, KOTA KINABALU

I have started miss all the memories during my degree hospital posting in UKSP, HQE about 3 years ago (2010)  huhu..so long long time ago n time being so fast coz now 2013 going to 2014 already. Owh ya, for  your information UKSP stand for Unit Kerja Sosial Perubatan and HQE or QEH is Hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu Sabah.

Me at UKSP HQE..
The 1st n foremost things that I miss so much of coz to all da members and staff there. They were very kind, supportive n friendly to me n also my friends. Even I’m just posting here for three months, but so many things that I had learned and everything is still fresh in my mind. It’s not just about how to handle cases, communication with the patients, relatives and colleagues but it’s also about the team of UKSP itself because for me this department is very special teamwork. We have to faced so many kind of patients problem that coming from various type of people with different culture, religion, their lifestyle, their believes and so on. Syukur Alhamdulillah, I’m very lucky for having done my posting here in Sabah because I really want to gain my experience and worked within people which is different with my culture in W’ Malaysia. Here had so many types of nation such as Kadazan/Dusun, Bajau, Sungai, Bisaya, Brunei and others.

Us with Mem Doreen
5S project with them.

I’m so glad for being here and worked with my Boss (Ma’am Doreen Edward). She’s very kind person, warm-hearted, very committed with what she loved to do (helping patient), sporting and so On. Owh ya one more, she’s also a workaholic. For  information, she’s graduated in Social Work from University of Queensland, Australia. She had sharing her experienced with me and all my friends during her study, training and worked there and I’m so glad to hear that and of coz I’m dreaming for having experienced as she had. Wish to further my study n doing PhD abroad..hihi InsyaAllah. The story that I still remembered when Ma’am Doreen have done her training as a social worker in Australia and she supervised by a person who is blind. Yeah her supervisor is blind but from her story, she told us that she’s very proud worked with her supervisor which is a very smart and intelligent, and a very very particular person in what she did. Huhu can’t imagine if was there. Anyway, thanks lot Ma’am Doreen I really admired you.

Members posting HQE- Sylviria, Jauyah n Azza

C darl..miss u gurl

me n my frenz

C Tasha..Geng Bha ini

The memories with all the staff in UKSP, HQE especially Tasha and C Darl (Erinah)..I really miss u girl n I wish we can hang out together again like before. All of u was very “sempoi” n we can chat everything together, going out for having meal together, laughing as loud as we want..haha n also having a makeup n touch up time (gegurl)..hohoho I miss all that things so much.. Also another colleagues Kak Kath, Kak Mariah, Kak TiQ, Kak Syarifah and only boy here C Awang. Miss u all so so much. Wait for me ar guys, I’ll meet u guys in Borneo soon..I’ll let u know when I’m there. Orait dear, I wanna stop my entry here till we meet again. Have a nice day.

Wednesday, December 4, 2013

Penyatuan Dua Hati ~Aliza & Zaiham~

Assalamualaikum guys
As I promise, I will update the entry about myBff Aliza’s wedding. Alhamdulillah last week 22/11/13 at 10pm Aliza dah selamat n sah jadi isteri kepada Zaiham Yaacob. Seperti yang ditunggu-tunggu, my geng which is me, Aliza, Cpah, Zaleha n her beloved husband Jojo dapat berkumpul sama2. I really miss that moment so much, teringat waktu study sama2 di UMS dulu..huhu.



As we planned before, me , C’pah, Zaleha n Jojo melaporkan diri sehari sebelum Leza’s Solemnization which is hari khamis semua dah ada kat Kota Bharu. Malam tu dah sampai sana macam besala tolong bakal pengantin apa yang patut kan, kena pakaikan inaila..lyan bagaikan princess gitu. Tugas kite jadi assistant C’Pah pakaikan inai unt Leza n jga dya xmo bg rosak inai. Maklumla C Leza ni kalau dah tido memang xengat dunia.. alih2 jam 630am jugak baru dapat tdo n jam 8am da bgun nak p knduri. Akad nikah berlangsung pada 22/11/13 (santek date) jam 10am.
Pengantin sempoi..mcam2 la hang ni Alizee
Seronok bile berkumpul wit myBFF

Alhamdulillah..sah menjadi isteri kepada En Zaiham Yaacob

Pn Aliza (uhuk2) & En Zaiham (terus tkar status)
On her reception 

Me, Cpah, Za n Leza's Mom
Cian budak ni ha..tolonnngg..

"Single"...single la sgat..

Selamat Pengantin Baru Aliza & Zaiham
Sama2 la kita doakan kebahagiaan rumahtangga dorang
SSOOOO!!!!..the next person is...AINA aka ME orrr C' PAH??
Hahaha..sabor je..mane2 pun xkisah..ada jodoh ada la tu kan. Mesti update punyer nant.
Orait bye Assalamualaikum.

Thursday, November 28, 2013

Golongan yang didoakan oleh Para Malaikat

Assalamualaikum.. 

Entry kali ni Cik Aina nak share sikit hasil pembacaan dan rujukan daripada buku2 agama dan MyPlanner Islamiah tentang Adab kita sebagai makhluk Allah yang berpegang kepada ajaran agama Islam. Sebagaimana yang telah kita tahu sebagai seorang muslim adalah perkara wajib untuk kita beriman kepada malaikat. Tetapi adakah kita mengamalkan adab2 yang membolehkan para malaikat berdoa untuk kita? 



13 orang yang mendapat keberkatan dan doa daripada malaikat..Golongan tersebut terdiri daripada:
  1. orang yang tidur dalam keadaaan bersuci. Iaitu bersih dari hadas dan di dalam wuduk
  2. orang yang sedang duduk menunggu waktu solat
  3. orang yang berada dalam saf depan solat berjemaah
  4. orang yang menyambung saf pada solat jemaah (tak tinggal kosong)
  5. orang yang mengaminkan bacaan Fatihah yang dibaca oleh imam  
  6. orang yang duduk ditempat solatnya selepas melakukan solat
  7. orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah
  8. orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan
  9. orang yang membelanjakan hartanya (infak) ke jalan Allah
  10. orang yang sedang makan sahur
  11. orang yang sedang menjenguk orang sakit
  12. orang yang berQiamullail di malam Lailatul Qadar pada bulan Ramadhan
  13. orang yang mengaji Al-Quran

Jom kita check up adakah kita termasuk dalam golongan yang dimaksudkan.. Jika tidak masih ada banyak masa dan peluang yang dihamparkan kepada kita. Gunalah masa itu dengan penuh berhemah sementara kita diberi kesempatan untuk mengecapi nikmat daripada Allah swt. Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan umatnya yang didoakan oleh malaikat dan menjadi orang-orang yang bahagia hidup didunia dan akhirat InsyaAllah. Jom sama-sama kita share untuk tingkatkan saham akhirat.
Assalamualaikum..

p/s: We deserved to be a better muslims/muslimah

Monday, November 18, 2013

Oh Nooo!! MyBFF aka MySKUAD akan Dikidnap Tak Lama Lagi

Assalamualaikum..
huhu...pnah tak korang punye BFF dikidnap? Ha? Tak penah? Kita penah tau, kali ni dah masuk kali ketiga BFF kita kena kidnap..Sabar jerk..huhu.. 

Rilex rilex..yup memang BFF kita nak kna kidnap..tapi "kidnap" yang sah la..kna kidnap unt jadi bini orang..hehe. Uools tau kan my geng 4gar-this (Me, Cpah, Leza n Leha) Bff yang memang rapat dr study dkat UMS dulu lagi..Zaleha dah kwen..Ermm myBFF yang bakal dikidnap pada 22/11/13 ni is Aliza Utama dengan pasangannya Zaiham. Huhu sdiy...nant tinggal lah kite berdua ngan mBFF Cpah je lagi yang blum kna kidnap. Ekceli taklah sdih sgat, im very very happy for them hehehe. Sape tak happy tgok frenz nak bina masjid n ofcoz kita nak tgok dorang bhagia kan. 

MyBFF..Leza, Zaleha, Me n Cpah. Mse ni Zaleha yang kna kidnap..
tau sape kidnap dia? tu ha ..tu ha yang kat bwah tu cer tgok bwah..C Jojo my Skuad


Alamakkk..Za pass baton rupenya Leza yang dapat..
adoyaiii pnat aku melangut
Anyway, bersyukur sgat2 bila tgok kwan2 aku happy and sbar nak attend kawen c leza ni. Kad pun da sampai kat umah memang sah2, wjib pergi ar ni, kalu tak maunye mengamuk C Alizeeee..hihi. Makanya tinggallah kita n CpaH terkontang kanting berjuang sebagai bujang lagi..hik2..ngade2 tul.

Kesiannn..tinggalla dua orang ni lagi ha
Walimatul urus..

On her E-Day..Luv u dear
Tahniah geng..May the bond of ur love be strengthend all da time. Keep the faith, love n trust each other. Semoga hubungan yang dibina kekal hingga ke Jannah..Hope jugak nant kita still bleh lepak sma2 lg ar..miss u all my gurl. Tak sabar nak tgu majlis Leza..Nantkan entry bout her wedding plak ye.. bye Assalamualaikum..feeling excited!!!

Sunday, August 11, 2013

REUNION RAYA 5ST 2013

REUNION RAYA 5ST 2013
Assalamualaikum

Alhamdulillah majlis reunion with my ex classmate 5ST SMK Batu Melintang (SMKBM, Jeli, Kelantan) untuk tahun yang kedua berjalan dengan lancar dan jayanya. Agak exhausted jugaklah penganjuran tahun ni coz aku yang kena incharge start daripada planning, invitation sampaila ke makanan. Pergh ayat “penganjuran” bunyinye mcam event besar je, memang ar berbesar hati haha.  Besala kitorang rotate person incharge n biasanya kena pada yang bujang..haha amik kau. Last year Reunion 2012 Aniey yang incharge, erm setakat ni semua pmpuan yang jadi kepala bila la turn boys plak tak tawla. Watevala yang penting kitorang dah berjaya kumpul balik after about 8-9 years tinggalkan SMKBM. Even tak semua yang dapat attend tapi syukurla masih ada yang sempat n sudi luangkan masa, maklumlah setahun sekali je jumpa kan coz masing2 bz ngan keja, family, anak bini, anak kucing..e’eh anak kucing unt yang bujang mcam aku je haha.

Potluck from us
Kali ni disebabkan aku yang incharge n nak memudahkan kerja aku surela aku pilih tempat yang dekat ngan umah aku. Venuenya kat Dewan Serbaguna SK Batu Melintang, haha sebelah rumah je kot. Menu utama sah2 aku gak yang kena prepare, nasib baik aku ramai bibik2 kat rumah bolehla tlong2. Just prep Bihun sup je then yang side dish masing2 bwak potluck. Ape2 pun thanx lot kepada kawan2 yang sudi luangkan masa unt datang reunion n berhari raya bersama siap bawak anak bini bgai jeles I (haha), kome tggu turn aku plak bwak laki aku ea..haha.. Ok lah, klu membebel ni lambat nak brenti..jom kita lyan je few pic yang sempat snap msetu. Enjoy… See u Geng 5ST SMKBM raya 2014 plak InsyaALLAH.

Prep...
Masing2 sbuk bercerita maklumla jarang jumpa
Ntah ape la yang dibualkan dorang tuh..MatYus n Yie Ladin
Gegels, Erreda (Hubby dya kat atas td yg baju kaler ijau..kawen classm8, jodoh),
Me, Aniey (Ha yang sblah Mat Yus kat atas tu Her Mr. Fiancee, classm8 gak),
Ajah n Eda Dayat memng sempoi
Happy dapat jumpa walaupun tak ramai
Happening gak
Eda ngah melantak lagi..hik2..
Tggu nak kemas2 da ni
Aniey..
Pok Wea
Quis n His Beloved Wife
TAMAT...Tunggu next year plak InsyaAllah
Wassalam

Friday, June 21, 2013

MALACCA HERITAGE SHORT VACATION

Tut tuuuttt...my fingers nak berenti rehat2 santai cni jap yep...Oppss lupe plak bagi salam..Assalamualaikum semua. hehe. Saje singgah sini nak kongsi my short vacation kat Melaka aritu. Ha?short? Kenapa short ea? haha memang short la coz tgahari tu bertolak dari KL n stay 1 nite kat Melaka then besok petangnya da blik..haha..Pendek je kan masa tu. Tempat yang sempat kami jenjalan area Bandar Hilir je.

Ekceli xda pun dalam schedule Cik Aina nak p jalan2 cuci mata kat Melaka ni, al maklumla baru je balik dari Gunung Jerai 16/06 aritu kan. Tapi atas pujukan my Hosm8 C Wanda ni minta I temankan dia jalan2 kat Melaka. Wanda pun sebenarnya nak kesana coz kawan dia aka bekas anak didik mummy dia yang keja army kat Melaka2 yang ajak. Even still rase penat tapi unt kengkawan ape2 pun boleh, lagipun risaukan keselamatan dia jgak kalu p sorang.. ahakss yelatu, padhal mak yang nak p jalan2..Wateva la. 

Ha,yang baju putih tu la member Wanda Airel Sangup..hehe Nice 2meet u

Xnak lepaskan peluang snap kat bandar bersejarah ni..
Kalau diikutkan kita sbnarna da banyak kali p melaka well p umah my dearBFF Cik Tiey, tapi tula belum berkesempatan nak jalan2 sgat kan so kali ni I all out la..hehe.
Sempat lagi p funfair
Malam tu kitorang dibawa oleh Airell ni p dinner hidangan baik punyaaa..of coz la masak asam pedas daging I punyer menu pilihan. Lepastu Airell bwak plak kitorang p funfair..I layan je smua. Then lebih kurang jam 9pm Airell antar kitorang check in hotel "PINK"..i loikee. Memang nama dia pink ok bukan propa..hehe.
Break1st nasi lemak b4 p zooMelaka
 For 2nd day, Airell bawak kitorang p zoo melaka, pusing2 satu zoo sampai puas, sdar2 je dah masuk waktu Zohor kirenya lama jugak la duk kat dalam ni..Jomla layan pic yang sempat kitorang snap ngan binatang2 yang ada kat dalam zoo ni. Enjoyyy!
Da sampai da..excited da lama xmsuk zoo..huhu

Sukenya budak 2 orang ni ha
Giraffiiiiiieee...
Si belang tengah santai 
Comel betul si kecik ni ha
Last tempat yang memang nak p sgat2 ha confirmla kat Kota A Famosa tempat tinggalan sejarah yang menjadi tumpuan pelancong luar dan dalam negara. Ha, kalau kawan2 turun Melaka jgan lupe dtang cni taw..syokk.

A Famosa..teringat dulu2 naik mse kite umur 12 tahun..lama tuu
Singgah cari souvenier tuk geng2 jap
Muka dah kepenatan la konon, tapi still nak snap lagi..tempat wajib snap ni kalu p cni
Lepas kitorang melawat Kota A Famosa, tengah jalan2 nak p kat parking skali ternampak ada Exhibition daripada private collectors kostum watak2 filem yang didatangkan khas dari Hollywood.

Haha, in action da..
Sempat cari baju Kebaya Nyonya unt Mummy wanda.
Melaka, puas hati kali ni I jalan..hehe. Cume tak sempat nak round2 kan Jonker Walk n uptown Pahlawan Walk. nampaknya nant kna dtang lagi untuk melengkapkan my vacation kat Melaka..hihi..tgguu
MELAKA...best
Yezzzzaaa..ha best kan walaupun percutian ni pendek je, aktiviti padaaat. Untuk korang2 yang cari tempat menarik untuk dijadikan venue percutian, y not korang ke Melaka. Sambil bercuti kita boleh menghayati sejarah yang terpahat kat sini. Pasal budget pun korang tak yah risau sangat, juz sediakan unt makan minum, tempat stay n ofcoz pocket money yang mencukupi bukan ape nak beli ole2 lagi nant kan. Rasanya kalu korang ada RM150-200 pun da boleh kot. Then yang paling penting sediakan backup money taw in case emergncy ke ape ke. Safety come first. Orait, jari jemari I pun da lesu ni, mintak undur diri dulu. Assalamualaikum.