LinK

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TINGGAKAN LINK KAMU,NANTI CIK AINA JENGUK EA~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

link

~~Followers~~

Tuesday, August 16, 2011

NUZUL QURAN

Assalamualaikum sahabat semua..
Kawan2 tau tak esok hari ape? Hari Rabu bersamaan dgn 17 Ramadhan 1432H kan. Sebagaimana yang kita tahu di bulan Ramadhan yang penuh barakah ni ada banyak peristiwa dalam Islam.
Esok merupakan hari Kebesaran dalam Islam iaitu Hari Nuzul Quran. Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat Al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. Nuzul berasal drpd perktaan Arab yg bermksud pindah atau turun. Manakalan Quran pula dimaksudkan sebagai bacaan atau bacaan. Saban tahun, penganut2 agama Islam diseluruh pelusuk dunia akan menantikan hari kebesaran ini. Ini bermakna peristiwa ini amat besar nilainya kerana disinilah bermulanya penurunan dan penyusunan ayat2 Al-quran.

Al-Quran Mukjizat besar daripada Allah diutuskan kpd Rasulullah S.A.W. untuk  disampaikan kepada seluruh umat Islam.

Dalam sejarah kehidupan Nabi SAW ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibrail ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq. ”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)
Kawan2,
Dengan adanya peristiwa Nuzul Quran ini mendatangkan hikmah kepada kita seluruh warga yg beragama Islam. Ia dikatakan merupakan satu peringatan daripada Allah S.W.T agar kita meningktkan ketaqwaan kepadaNya disamping mengamalkan apa yang disuruhNYa dan meninggalkan larangannya.
Jadi kawan2, sempena bulan Ramadhan yang juga merupakan bulan Al-Quran, marilah kita sama2 memberi ruang kepada diri sendiri untuk mendekatkan diri kepada Allah dengan membaca Al-Quran. Dan alangkah baiknya jikalau kita dapat mengadakan majlis khatam Al-Quran, pasti ia amat memberi makna dan pengisian yang tak ternilai harganya buat kita.


Ayuhlah kita sama2 memartabatkan Al-Quran dan meletakkannya ditempat yang paling tinggi. Semoga Ramadhan ini lebih diberkati..INsyaallah.

ALHAMDULILLAH..AKU TERIMA SURATNYA..


Salam kwan2 smua..


 I was so very happy coz Cik Aina da terima surat tawaran rasmi from UKM unt join pstgrduates study..huhu..Alhamdulillah akhirnya impian tercpai setakat ini. Pengajian Sarjana Kerja Sosial Perubatan..Insyllh. Maka, bermula la saat dan tikanya nanti yg Cik Aina akan kmbli merasai student life..im c0ming UKM..xsbar rasanya. After Eid nant sy akan rgstr kt Bangi. Kengkwan sape yg stad kt sne (UKM)..tggu kiter ea..n tlong kiter jgak coz xbsa lg ngan envrnmt kt sana..hope evrytg comes fluently lor.

Hai, mcm2 dlam pkiran cik aina nib la engt nk kna jd stdnt blik..xsnang dudk jdinye, excited la ktakan. Sampai klu online msti jer nak surf cri psal ukm la, view map UKM la, tgok sape Dean la..xmenang akal dibuatnye. Cik Aina bkan ape, runsing la kan c0z xbesa ngan UKM lg ni, cena pentdbiran dia, tatacra dia..mcam2 la. Dulu penah la stay kat UKM jap tu pun sebab c0mission ROTU taun 2008. So, tau la jgak skit2 view kolej 2..Not bad la.. I suke.

Hmmmm, sbuk cbuk jgak ngan bulan Ramadhan ni, tapi Cik Aina ad byak bnda lg nk kna prepre sblum  g stad ni. Nak kna wat Mdcl Chkup la plak..huhu terpksla ikt kan, dah prosedur namanya. Watevala kan!!

Anyway, nak ucap thanx byak2 unt my parents mama n abah, my siblgs (along, ena, aleen, eda, kakak, abe, yie, azri n adik), my lecturer UMS dulu (En Azhar, En Risalshah, EnPeter n Pn Habibi),  kengkawan merangkp skoD yang bnyak supp0rt n owez stnd by me (zaza, cpah, leza, alina,cik tiey, kak tiQah, kak Tebah, Dah, Jess, Zam, Rewl, Sylveria, Azza…huh pnat aih nak sbut smua dan yg len2 jgak). Hihi klakarnya mcam nk buat ucapan plak ea..

to be..

Apa2 pun, I hope sgat u guys trus support me ar. Owh ya, pada sesiapa yg ad advice or nak critakan pglaman blja kat UKM, jgan lpa share2 ngan kite ea. Sharing is Caring gitu!!..By the way thanxx..c u Wasssalam.
SEDAR TAK SEDAR~ DAH PUN 15 RAMADHAN

Tuesday, August 9, 2011

WeDD Yatie & Zul::06/06/2011

Salam geng..so sory lma da xda entry..xsmpat nak online da
ni ad ckit pic kwen skuad sya; yatie and pasangannya zul..
wah..da ramai skuad aku yg kwen ea..
ok la, cni cik aina ada sediakan a lil pic mse dya kwen..
tegok ea...
Kucupan untuk isteri tersayang..